Világ Igaza – kérelem benyújtása

  • Főoldal
  • Világ Igaza – kérelem benyújtása

Fogalom

Az izraeli Yad Vashem holokauszt emlékközpont Világ Igaza kitüntetését azoknak a nem zsidó személyeknek adja, akik zsidókat mentettek a holokauszt idején.

A Világ Igaza cím adományozására akkor kerülhet sor, ha a rendelkezésre álló adatok (túlélők vallomása vagy egyéb dokumentumok alapján) egyértelműen bizonyított, hogy egy nem zsidó személy életét, szabadságát és biztonságát kockáztatta annak érdekében, hogy megmentett egy vagy több zsidót a halálos fenyegetéstől vagy a deportálástól anélkül, hogy pénzbeli kártérítést vagy egyéb jutalmat követelt volna érte. Ez az azóta elhunyt mentőkre is vonatkozik.

  1. A nem zsidó mentő olyan zsidón(zsidókon) segített, akik veszélyben voltak, vagy koncentrációs táborba hurcolás előtt álltak, ezért megmentőjük az életüket mentette meg.
  2. A mentő tisztában volt azzal, hogy tettével saját életét, szabadságát és biztonságát veszélyezteti.
  3. A mentő semmilyen anyagi ellenszolgáltatást nem kapott tettéért a mentés idején és sem szóban, sem írásban nem részesült semmilyen ígéretben, hogy a veszély elmúltával bármiféle anyagi kompenzációban fog majd részesülni
  4. A mentő aktív szerepet játszott a mentésben, saját kezdeményezésére cselekedett
  5. A mentőtevékenység hitelességéről a megmentettől származó bizonyítékok rendelkezésére állnak, ha elérhető, szemtanúktól származó beszámolók, hivatalos dokumentumok.

Hogyan történik a jelölés?

A jelöléshez a következő dokumentumok kell eljuttatni a Yad Vashembe (Igazságügyi Osztály):
1. A mentési kísérlet túlélőinek és más tanúinak aláírt és közjegyző által hitelesített vallomásai. A tanúvallomásoknak tartalmazniuk kell minden ismert személyes adatot a mentőkről és a túlélőkről, a mentési kísérlet részletes leírását (hogyan történt a kapcsolatfelvétel a mentővel; a mentés formája; a mentés helye és időpontja; milyen megállapodások vagy megállapodások születtek a mentők és a túlélők között; hogyan nyilvánult meg a mentőket fenyegető veszély; bármilyen egyéb részlet, amely fényt deríthet a mentés természetére.) A tanúvallomásokat héberül vagy bármely európai nyelven be lehet nyújtani.
2. Bármilyen dokumentum, amely hitelesítheti a mentési kísérletet és a túlélők sorsát: hivatalos dokumentumok a holokauszt idejéből; levelek vagy naplók; túlélők és megmentők fényképei, a túlélők és családjaik, valamint a megmentők és családjaik közötti háború utáni levelezés, a háború utáni emlékiratok vagy a túlélők vallomásai; más személyek tanúvallomása, akik tudtak a mentésről (szomszédok, más túlélők stb.); minden egyéb dokumentum, amely fényt deríthet a mentési cselekményre, valamint a mentők és a megmentettek kapcsolatára.

A tanúvallomásokat és a kísérő dokumentumokat a Yad Vashem archívumában őrzik meg, és kutatási, oktatási valamint emlékezési célokat szolgálnak. A Yad Vashem elkötelezte magát amellett, hogy folytatja a Nemzetek Igaza Programot mindaddig, amíg érkeznek petíciók, és azokat szilárd bizonyítékok támasztják alá, amelyek megfelelnek a kritériumoknak.

Hol adhatják be a dokumentumokat?
Cím: Righteous Among the Nations Department
Yad Vashem
POB 3477
Jerusalem
Israel, 9103401

Tel. 972-2-6443525
Fax. 972-2-6443743
E-mail: righteous.nations@yadvashem.org.il

Mi az elbírálás menete?
A Yad Vashem emlékhely egyik részlege a Világ Igaza Hivatal. 1963 óta bizottság vizsgálja a megmentettektől beérkezett javaslatokat. A bizottság elnöke az izraeli legfelsőbb bíróság egyik nyugalmazott bírája. A bizottság döntéseinek folyamata nem nyilvános, a döntésekkel kapcsolatos iratok titkosak, vezető magyar történészek sem tekinthetnek beléjük, külső ellenőrzés, fellebbezési lehetőség nincsen, nyilvánvaló tévedés esetén sem. Előfordul, hogy a hivatal a holokauszttúlélők ügyvédi segítség nélküli, saját szavakkal fogalmazott tanúvallomásait elutasítják. Ennek elkerülése érdekében kérjük, tanulmányozza át alaposan a Yad Vashem erre vonatkozó útmutatását.